Tapas på tapeten

Lokal och bostad September 26, 2019

En annorlunda upplevelse. Det är vad gästerna bjuds på när de besöker nyöppnade restaurangen Pinchos i centrala Kiruna.

– Responsen är över vår förväntan, säger ägaren Ulf Näslund. För 1,5 år sedan satt Ulf Näslund och sambon Carola på en restaurang i Göteborg. En restaurang de aldrig hade hört talas om men som de direkt föll för. Upplägget särskiljde sig från allt de tidigare provat på. Restaurangen hette Pinchos. – Vi hamnade där av en slump och kände direkt att det här, det är något vi måste ta till Kiruna, säger Ulf.

Den 27 oktober invigdes Pinchos i Kiruna, i gallerian Kupolen. Restaurangen serverar tapasrätter och konceptet är helt app-baserat. Det betyder att gästerna bokar bord via appen, väljer mat och dryck från menyn som finns i appen, och får sedan en notis om när maten finns att hämta i köket och drycken i baren.– På många restauranger ligger köket bakom stängda dörrar. På Pinchos är det tvärtom, det är helt öppet. Kökspersonalen jobbar ut mot kunderna och gästerna kan i sin tur se när maten blir tillagad.
Lokalen har cirkustema och är indelad i olika färgzoner, grön, rosa, blå och röd. Planlösningen är öppen men den gröna zonen ligger mer avskilt och tar upp emot 30 gäster. Ulf och sambon Carola äger hälften var av restaurangen och de båda är förvånade över Kirunabornas respons.

– Den är faktiskt över vår förväntan. Vi har bra tillströmning till restaurangen och vi får oerhört bra recensioner på våra sociala medier.

En annorlunda restaurang

Ulf menar att det är extra roligt att Pinchos kommer till Norrland medan det fortfarande är i ropet.

– Oftast får vi här uppe vänta några år, så det här känns jätteroligt. Vi tycker att Pinchos behövs i Kiruna, som ett komplement till andra restauranger. Det är ett annorlunda upplägg och en annorlunda upplevelse. Det är också stor variation på maten, vi har både kött och fisk samt veganska och vegetariska rätter.

När en framtida flytt till en ny stadskärna står för dörren vill Pinchos vara ett av namnen som hungriga gäster söker sig till.

– Ja vi vill verkligen följa med till den nya stadskärnan och för dialoger om det för att hitta en bra lösning.