Personliga sulor

Lokal och bostad April 3, 2018

Efter att ha arbetat i sportbutik i tolv år valde Fredrik Stefansson att starta eget. Nu driver han Sulspecialisten i Kiruna, en specialbutik för löpning, träning och sulor.

På Geologgatan 8 i Kiruna låg det tidigare en liten skomakarbutik. Men sedan i december i fjol är det Sulspecialisten som huserar här. I butiken, med sina arton kvadratmeter, säljs både kläder och skor. Men här finns också det som är företagets kärna – specialsulor till dem som får olika typer av problem relaterade till träning, eller till dem som går och står hela dagarna och har ont i höfter, knän eller rygg.
– Det kan ju bero på att du är snedställd i fötterna. Då löser jag det genom att göra en sula. Många får ju hälsporre, och jag samarbetar mycket med fotvårdare. Då blir det mer or- topediska sulor och det är det jag gör mest, säger Fredrik
Sulorna gjuter Fredrik på plats i den lilla butiken.
– Jag gör analys av dem som kommer in och kollar vad som är problemet. Sedan gör jag ett avtryck där jag korrigerar problemet och gör en sula av det avtrycket.
Sin kunskap om att gjuta sulor har han fått från tidigare arbeten på sportbutiker. Men eftersom han ville kunna styra sin tid själv valde Fredrik att starta eget.
– Sedan gillar jag inte att sälja produkter som jag inte tycker är bra. Jag vill bara jobba med kvalité och sälja det jag tycker är bäst.
Hans mål är att försöka hitta unika produkter som ingen annan har.
– Jag vill ha den här boutique- känslan. När man kommer in till mig ser det inte ut som det brukar se ut i en butik i Kiruna, utan som i en specialbutik i Stockholm, säger Fredrik.
Det personliga och det lilla formatet är också viktigt för honom.
– Jag vill helst inte görasulor när det kommer in folk samtidigt. När jag gör sulor vill jag att det ska vara som en behandling, att kunden inte bara får ett par sulor utan känner att de får ett mervärde.
Vad har du för framtidsplaner för butiken?
– Ett drömscenario är att det rullar på lite bättre. Skorna jag säljer och sulorna funkar bra, men jag skulle vilja att folk upptäcker att jag har någon- ting annorlunda när det gäller kläder också. Det är tufft att vara liten i Kiruna, men jag gör inte det här för att bli rik. Så länge jag får mat på bordet och tycker det jag håller på med är kul, så. Det var det som var målet och det lyckas jag med, säger Fredrik.