Hälsokraft, butik i gallerian Kupolen

Lokal och bostad September 26, 2019

Ny energi flödar i gallerian Kupolen i centrala Kiruna. – Folk är så positiva, säger Anette Taavo, butiksägare på Hälsokraft.

Anette Taavo har jobbat i hälsokostbutiken Hälsokraft sedan 2003. Sedan två år tillbaka är hon också butiksägare. Under sina år i Kupolen har Anette sett hur rörelsemönstret förändrats i gallerian.
– Det har varit fullt med tomma lokaler. Många butiker har stängt eller gått i konkurs. Tidigare hade vi en matvarubutik här också men den stängde och det gjorde verkligen stor skillnad på flödet av människor, säger hon.

Kupolen ägs av LKAB Fastigheter och ligger i centrala Kiruna. 2022 kommer dock Kupolen att försvinna och nya gallerior kommer att ta plats någon annanstans.
– Vi är i förhandlingar just nu och vet inte exakt var vi hamnar men jag ser fram emot det. Det känns jättespännande. Vi kommer garanterat landa i ett nytt kanonfint centrum, säger hon.
På senaste tiden har det dock blivit mer livfullt i Kupolen och i dagsläget finns där fem butiker, en restaurang, ett café, en nattklubb samt en massageterapeut.
– Trots de mer öde perioderna har vi på Hälsokraft haft folk här, vi har en väldigt trogen kundkrets. Men nu har både en matvarubutik och en restaurang öppnats så nu är det nytt liv igen, det är väldigt roligt. Nu får vi, förutom våra trogna kunder, in många nya människor här som råkar gå förbi på väg till en middag eller när de ska handla. Det är också tryggare att jobba när det är mycket folk här, det är inte roligt att vara ensam.

Positiv inställning

Anette Taavo berättar att även kunderna och andra butiksägare känns mer glada och positiva.
– När nya butiker öppnar så kommer de med en ny energi och det märks av. Alla är så uppåt nu. Vi vet också att vi inte har något val vad gäller flytten, så det hjälper inte att gnälla. Vi får se positivt på det istället. Nu är vårt centrum väldigt uppdelat, butikerna är utspridda i små gallerior. I framtiden kommer allt bli mer samlat och på det sättet gynnar det oss alla.
Hennes enda orosmoment är hur kunderna i inledningen av flytten ska hitta till Hälsokraft.
– Ja, det känns lite nervöst. Det kanske blir lite mindre rörelse innan folk hittar dit men samtidigt kommer det säkert in många nya som är nyfikna på att besöka Kiruna.