Drömmen om en egen yogastudio

Lokal och bostad November 26, 2017

I mitten på oktober får den gamla yogalokalen i hörnet av Föraregatan och Reenstiernagatan i Kiruna nytt liv igen. Då öppnar Elin Önhult en yogastudio i egen regi.

För många Kirunabor med yogaintresse är kanske lokalen bakom den gamla skolan i hörnet av Föraregatan och Reenstiernagatan välbekant. Där hölls tidigare yogaklasser under flera år, men sedan en tid tillbaka har lokalen stått tom.
En av yogaeleverna var Elin Önhult, som arbetar med koldioxidrapportering på LKAB, och som på fritiden är en hängiven yogautövare.
– Jag tycker att det är en härlig livsstil och träningsform. Det ger så mycket ro i kroppen och sinnet, säger Elin.
Hennes passion för yoga började för mer än tio år sedan, när hon följde med en kompis på ett yogapass. Men hon fastnade inte på en gång för yogan.
– Jag tyckte att det var lite märkligt och fick inte riktigt grepp om vad det handlade om.

Kompisen gav sig inte, och när Elins smärtor i rygg och axlar försvann, blev hon övertygad om att yogan var den rätta motionsformen för henne.
Efter sina studier i ekonomi på Luleå tekniska universitet fick Elin en tjänst på LKAB i Kiruna. Hon ville också utvecklas inom yogan och beslutade sig för att även utbilda sig till yogalärare, och fastnade för en utbildning på Bali.
– Jag sökte efter ett äventyr och ville se yogan utanför Sveriges gränser.
I fyra veckor stannade Elin på Bali, och hon beskriver det som ” en otroligt intensiv men häftig upplevelse”.
– Det var något av det bästa jag gjort i livet.

Väl hemma i Kiruna igen började hon leda yogaklasser. De två senaste åren har hon hyrt in sig i andra yogastudios och undervisar främst i yogaformerna Ashtanga Vinyasa och Vinyasa Flow.
– Det är fysiska och dynamiska former och blir som en fysisk meditation. Det handlar mycket om andning och medveten närvaro. Det blir som ett sätt att lyssna på kroppen.

Men nu är det snart dags för henne att göra verklighet av sin dröm om en egen studio, för om bara några veckor, den 16 oktober, öppnar hon Ro Yogastudio i lokalen på hörnet av Föraregatan och Reenstiernagatan.
– För mig känns det helt fantastiskt att få öppna upp den igen då jag själv har varit elev där och haft så bra yoga där.
I våras kontaktade Elin LKAB Fastigheter, som äger lokalen, och frågade om den fortfarande var ledig.
– Jag har alltid tyckt att lokalen är mysig. Den har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Det kändes som att om jag ska driva en yogastudio så är det där jag vill göra det.
Lokalen består av en stor yogasal – en ”shala” – och Elin beskriver den som mysig, med bra energi. Där finns också en samlingsyta med en soffa, där man kan dricka te.
– Det brukar vara härliga samtal och diskussioner där, så det tänker vi fortsätta med.
Förutom själva yogasalen kommer Elin även att ha en liten shop i anslutning till lokalen där hon ska sälja yogakläder, mattor och teer.
Elins förhoppning med yogastudion är att den ska vara till för alla.
– Jag vill ha en bredd på yogaformerna. Det finns en form för alla, även för barn, och så vill jag att det ska vara även på studion.

Vad är det bästa med yogan?
– Att det skapar en medvetenhet i sig själv, en acceptans. Man lär sig att umgås med sig själv och tycka om sig själv.