Drömmen om en delikatessbutik

Lokal och bostad April 3, 2018

För två år sedan fick Elisabeth Hedberg en idé. Hon skulle starta en delikatessbutik, och hon skulle starta den i centrala Kiruna.

Den 1 december förra året slog portarna till delikatessbutiken Hedla upp. Butiken ligger på Föreningsgatan 4, och här säljs bara produkter från norra delen av Sverige.
– Vi hoppas att den lokala befolkningen, och även den stora mängden turister som kommer till Kiruna, hittar hit.
– Vi har renkött, älgkött, saft, sylt, ostar och bröd. Ostarna är som sydligast från Jämtland, säger Elisabeth.
Att Elisabeth har ett genuint matintresse är tydligt. Tack vare det intresset och att hon ”sett och hört” att det fanns en efterfrågan på en delikatessbutik i Kiruna, bestämde hon sig till slut för att starta Hedla.
– Tanken kom för två, tre år sedan. Man har mött många som har frågat ”var kan man köpa renkött, var kan man köpa lokala delikatesser?”, säger hon.
Elisabeth, som är utbildad miljöingenjör och även arbetar heltid i egna företaget Laxforsen Konsult, ville kunna kombinera delikatessbutiken med sitt ordinarie arbete.
Lösningen blev att driva butiken tillsammans med Peter Kalla. Han har en bakgrund inom vindkraftsbranschen.
– När jag berättade om min idé så frågade han om han också fick haka på det här. Då kändes det genomförbart, säger Elisabeth.
För att kunna förverkliga butiksdrömmen behövdes en passande lokal. Där har LKAB Fastigheter varit väldigt tillmötesgående, berättar Elisabeth.
– De var så välvilliga. Jag satt ju fast i ett avtal i min andra lokal och vi kunde göra en så kallad avtalsväxling, där jag fick byta lokal i princip utan uppsägning.
Deras önskemål om att få en lokal som kunde inrymma både butiken och deras andra
verksamheter, kunde tillgodoses.
– Både jag och Peter behövde kunna flytta in våra kontor och butiken i samma lokal, säger Elisabeth.
Än så länge kommer den huvudsakliga inkomsten från deras respektive verksamheter som konsulter.
– Jag tror inte någon av oss hade vågat satsa på en butik om tanken var att vi skulle leva på det här. Vi skojade i början att vi leker affär nu, vi fick inte göra det som barn, säger Elisabeth och skrattar.
Lek eller allvar, det finns framtidsplaner för delikatessbutiken.
– Vi hoppas att den lokala befolkningen, och även den stora mängden turister som kommer till Kiruna, hittar hit. Det krävs en kombination av bägge delar för att butiken ska vara möjlig att driva långsiktigt, säger Elisabeth.