Hennes konstverk lyser upp vinternatten

Nyheter December 22, 2021

På området Solbacken i Gällivare lyser vinternatten upp av tre fjälltoppar klädda i över 1200 lampor som skimrar mot den vita snön.

Det är Fastighetsskötaren Ellinor Apelqvist som har skapat ljusinstallationen på eget initiativ.

– Det var ett infall jag fick förra året när det närmade sig jul och man vill pynta och göra det lite fint och välkomnande på området. Det var också mitt under pandemin förra året när vi inte längre fick gå in hos hyresgästerna och snön lät vänta på sig, så det fanns inte lika mycket för oss att göra, så jag bestämde mig för att hitta på någonting, säger hon.

Svetsa hade hon fått lära sig under fastighetsteknikerutbildningen, men hon fick också hjälp av kollegor med att förverkliga idén.

– Jag fick börja med att öva lite för att komma ihåg hur man gjorde eftersom jag egentligen inte svetsat sedan jag gick i skolan. Jag fick hjälp av kollegorna och först gjorde vi ett par julgranar, men då kände jag att jag ville göra någonting större som också kunde lysa längre under den mörka perioden. Då fick jag idén om en fjälltopp och sedan blev det två till, säger hon.

Fjälltoppen är fyra meter bred och tre meter hög och har blivit väldigt uppskattad av de boende i området och många kommer också dit för att fotografera installationen.

– För mig var det verkligen bara ett spontant infall men det är jättekul att den har blivit så uppskattad. Jag tog möjlighet att göra någonting utöver det vanliga, säger hon.

Ellinor skapade installationen i november 2020 och nu har hon precis ställt upp fjälltopparna på Solbacken för andra säsongen.

– Jag tycker att det är finast när det blir en vintertradition som kan lysa upp mörkret litegrann. Det är roligt att kunna göra någonting fint för hyresgästerna. Någonting lite extra, säger hon.