Brand i ett byggprojekt i Kiruna

Nyheter November 16, 2022

Ett parhus som var under produktion på Jägarskoleområdet i Kiruna började i går eftermiddag, onsdag 16 november, att brinna. Inga personskador har orsakats av branden som sedan igår kväll är under kontroll.

Under lunchtid på torsdag var räddningstjänsten fortfarande på plats för eftersläckningsarbete. När eftersläckningsarbetet är avslutat kommer LKAB ta över ansvaret för bevakningsarbete. Det innebär att se till att ingen ny brand flammar upp. Branden var så pass omfattande att byggnaden inte gick att rädda.

– Det viktigaste är att ingen person kom till skada. Men hela händelsen är ändå otroligt ledsam. Bygget var nästan färdigställt och inflytt skulle ske nu i december, säger Linus Niva, avdelningschef LKAB Samhällsomvandling i Kiruna.

Parhuset var under produktion, det innebär att ingen hade flyttat in i ännu. Byggnaden var ett så kallat ersättningsboende som LKAB bygger åt de som påverkas av samhällsomvandlingen.

– Från LKAB:s sida ligger största fokus just nu på att ta hand om alla som direkt och indirekt är berörda av branden. Jag tänker framför allt på de familjer som snart skulle få flytta in i sina nya hem. Men även grannar, kommande grannar och de som arbetat med projektet, säger Linus.

Brandorsaken är ännu okänd men det finns ingen misstanke om brott. Vad som förorsakat branden kommer räddningstjänst och polis att undersöka. En utredning kommer även att starta för att se hur byggnaderna och byggprojekten runt i kring påverkats av branden. Samt hur den berörda fastigheten ska ersättas.