Bostadens skötsel

Uncategorized

Här nedan har vi samlat generella skötselanvisningar för vitvaror och ytskikt i din lägenhet.

Skötsel av Kök

Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar el, dessutom håller varorna sig fräschare längre. Hacka eller bryt aldrig bort isen, låt den tina.
Om fläkt och ventiler hålls rena minskas nedsmutsningen av övriga ytor i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken.
Torka bort fettfläckar från spishäll och ugn så fort som möjligt så att fettet inte bränns fast. Torka med en fuktig trasa. För ugnsrengöring finns effektiva rengöringsmedel att köpa.
Innan du köper disk- och/eller tvättmaskin bör du tala med oss. Det kan visa sig att fastighetens el- eller avloppssystem inte är dimensionerade för ytterligare installationer. Anlita alltid behörig installatör.

Skötsel av WC och bad

En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla porslin i wc och badrum rent.
Undvik att spola ner föremål i wc, dusch och tvättställ som kan orsaka stopp i avloppet. Glöm inte att rengöra golvbrunnen med jämna mellanrum.
Om du är borta en längre tid kan vattnet i vattenlåsen avdunsta. Be då en granne, eller någon du känner, att spola vatten i handfat, wc, dusch, diskho och golvbrunnar. På så sätt undviker du dålig lukt i lägenheten.
I de lägenheter som har bastu ska träytorna i bastun underhållas av dig som är lägenhetsinnehavare en gång per år. Använd en träolja som är godkänd för bastu.
Väggarna i våra lägenheter är av varierat material och det behövs olika hjälpmedel för att sätta upp tavlor och dylikt. I handeln finns krokar som är anpassade till olika väggmaterial. Om du är osäker, kontakta oss för rådgivning.

Målade väggytor och alla plastdetaljer kan med fördel göras rena med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.

OBS! Gör inga hål i kakel och våtrum!
Stickkontakterna i dina taklampor kanske inte passar i lamputtagen, då måste du byta kontakter i dina lampor.

De flesta tak är svåra att rengöra. Rådgör alltid med oss innan du tvättar taket. Tänk på att ett jämnt smutsat tak ofta kan se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt.
Ett bra sätt att skydda golvet är att sätta glidknappar av filt, så kallade ”tassar” under benen på möblerna. Sätt alltid skydd på tunga möbler som du inte orkar lyfta då de ska flyttas. Dra möbeln på en matta eller trä på sockor på möbelfötterna.

– Parkettgolv: Rengör parkettgolv med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel, torka genast. Bona aldrig ett parkettgolv.

– Linoleum- och plastgolv: Tvätta med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.