Hyran

Det är viktigt att du betalar din hyra i tid. Hyran ska betalas i förskott, senast sista vardagen månaden innan.  Det innebär till exempel att hyran för april månad ska vara betald senast sista mars. Använder du autogiro måste du försäkra dig om att det finns täckning på kontot när hyran skall dras.

Se din faktura

Oavsett vilket sätt du har valt att betala dina fakturor på så är det bra att ha ett ställe där du snabbt hittar dem. Därför finns dina fakturor samlade på Mina sidor. Där kan du enkelt se och ladda hem kopior av dina fakturor.

Vanliga frågor och svar om hyresavgiften

Utöver att du kan se dina fakturor på Mina sidor kan du även få tillgång till betalningsuppgifter samt betala dina fakturor på följande sätt:

– Betalningsuppgifter såsom OCR-nummer kan du få genom att kontakta Bostadsförmedlingen i Kiruna på telefon 0771-760 310 eller Bostadsförmedlingen i Gällivare på telefon 0771-670 330,

– Ett vanligt inbetalningskort kan användas för att betala hyran till LKAB Fastigheter AB på bankgironummer 5575-8965. Tänk på att ange kundnummer eller ditt namn och adress samt vilken period hyran avser. Om du hyr i andra hand skall du uppge lägenhetsinnehavarens namn.
Får du någon gång problem med att betala hyran så skall du kontakta vår hyresadministratör direkt. Ju tidigare du kontaktar oss, desto större är möjligheten att vi tillsammans kan lösa dina problem, till exempel genom en avbetalningsplan.

Betalar du hyran för sent upprepade gånger eller om du missar en hyra helt eller delvis, riskerar du att få inkassokrav med en avgift samt dröjsmålsränta. Hyresärenden kan gå vidare till rättsliga åtgärder som i värsta fall kan leda till avhysning.

Det är viktigt att du är rädd om ditt bostadskontrakt. Får du anmärkningar eller i värsta fall blir vräkt, kan det ställa till med problem för dig över en lång tid. Om du senare i livet vill flytta eller byta bostad, kanske den nya hyresvärden tar referenser där du tidigare bott. Har du då anmärkningar eller inte har skött dina betalningar, finns risken att du inte får flytta in.

Kontakta Bostadsförmedlingen 0771- 760 320 för blankett om anmälan för autogiro. Fyll i blanketten och skicka den åter till oss. En skriftlig bekräftelse på att ditt medgivande är registrerat kommer att skickas från din bank
E-faktura innebär att du får dina hyresavier direkt till din Internetbank.

Så här fungerar det: 
Att skicka e-fakturor elektroniskt är miljövänligt samtidigt som det förenklar för dig som hyresgäst, som får fakturan direkt i din Internetbank. En annan fördel är att alla uppgifter såsom OCR- nummer, förfallodag och belopp redan är ifyllda.

När e-fakturan kommer till Internetbanken läggs den upp på en sida för ”kommande betalningsuppdrag” i avvaktan på förfallodagen. Där kan du som vanligt titta på, ändra på eller ta bort fakturan.

Så här anmäler du e-faktura:
Du anmäler e-faktura genom att logga in på din internetbank. Där finns en förteckning över samtliga företag som erbjuder elektroniska fakturor. Bläddra i listan tills du hittar vårt namn, LKAB Fastigheter, klicka på det och följ instruktionerna. Observera att du inte får några hyresavier hem i brevlådan om du väljer att använda dig av e-faktura.

Om du sedan tidigare har anmält autogiro, måste du makulera autogirot via din internetbank eller genom att ta kontakt med oss innan du skaffar elektronisk hyresavi. Du kan alltså inte ha både autogiro och elektronisk faktura samtidigt.

Frågor/funderingar/övrigt:
Om du vid något tillfälle skulle ha problem med att ta del av innehållet i en hyresavi, eller har synpunkter på avins innehåll eller belopp, skall du i första hand vända dig till LKAB Fastigheter, ej till banken.

Ta kontakt med oss via mina sidor eller telefon. Telefon: 0771-760 320