Jägarområdet

Från militärt till trivsamma hem, ja sedan regementet avvecklades under början av 2000-talet har Jägarområdet förädlats och förändrats. Under åren som gått har det mesta av det militära ersatts av civilt liv. Förutom en stor variation på bostäder finns en mängd företag och verksamheter på området.

Om området

Det som en gång var rekryternas kaserner med sovsalar har nu byggts om så att delar är hyreslägenheter, medan andra inrymmer både förskola och grundskolor. Befälens kanslihus är nu ett kontorshotell som inrymmer både enmansföretagare och större företag. Dessa hus ligger vackert belägna på en höjd och från Jägarskolan kan man blicka ut över det nya Kiruna som växer fram.

Bostäder på Jägarområdet

Kompanigatan 7 – 9

Parhuset som byggs på Kompanigatan 7 – 9 ligger längst ned på en sluttning omgivet av andra nyproducerade villor och hyreshus.

Husmor Essies väg 2 – 26, Kompanigatan 1 – 5

Kedjehusen som byggs på Husmor Essies väg 2 – 26, Kompanigatan 1 – 5 har totalt 16 lägenheter. De ligger längst ned på en sluttning omgivna av andra nyproducerade villor och hyreshus.

Kaserngatan 16 – 18

Utsikten från Kaserngatan 16 – 18 bjuder på en vidsträckt vy över det nya Kiruna som växer fram med milsvid utsikt mot Jukkasjärvi.

Kaserngatan 4 och 8

Kaserngatan 4, 8 ligger vackert beläget på en höjd med fin vy över Kirunas blandade bebyggelse med Jägarparken precis utanför ytterdörren.

Vargvägen

Vargvägen är ett villaliknande område med ett fåtal lägenheter i varje huskropp. De 14 husen har byggts på en sydsluttning och smälter fint in med omgivande bostadsområden samtidigt som siluetten av regementsområdet har bevarats.

Tack vare samhällsomvandlingen har Jägarområdet blivit centrumnära.

Det tar en kvart att promenera till Kirunas nya centrum med gallerior, livsmedelsaffär, kulturhus, stadshus, badhus och allt som hör till ett levande centrum. 

Stormarknadsområdet med diverse butiker, matvaruaffärer och andra större kedjor ligger på ungefär samma avstånd.

Det finns totalt har 86 lägenheter på Jägarområdet fördelat på 18 huskroppar.