Från tennisplan till trivsam aktivitetsyta

Lokal och bostad Juni 30, 2025

Efter en tid av önskemål och dialog är det äntligen dags. Nu förvandlas den gamla tennisplanen i Koskullskulle till en ny mötesplats för alla åldrar – med plats för lek, rörelse och gemenskap.

I Koskullskulle, strax utanför centrala Gällivare, ligger en gammal tennisplan som länge fört en tynande tillvaro. Det rostiga staketet och de spontant uppväxta tallskotten har inte direkt inbjudit till aktivitet. Men nu blir det ändring.

– Det har funnits ett stort engagemang bland de boende i området. Många har uttryckt att platsen känts som ett tråkigt märke i Koskullskulle, berättar Emma Kindåker, projektledare på samhällsomvandlingen, LKAB.

Via möten och workshops med intresseföreningen och de boende har man lyssnat in idéer och tankar – därefter har det tagits fram ett förslag på en ny aktivitetsyta som passar alla åldrar. Resultatet är en plats som kombinerar rörelse, upptäckarglädje och gemenskap. Här kommer barn kunna springa mellan parkourställningar, klätterstenar och gungor – medan vuxna samlas vid grillplatsen under en pergola mitt på området.

– Det var viktigt för oss att skapa något där hela familjen kan trivas. Tanken är att man ska kunna ta med både små barn och tonåringar, och även mor- och farföräldrar, säger Emma Kindåker.

Från idé till verklighet

Den nya ytan utgår från tennisplanen och sträcker sig vidare genom ett mindre björkbestånd och ner mot ett område med högväxta tallar där det redan idag finns en naturlig stig. Där kommer en balansbana och sittbänk runt ett träd med belysning att ge plats för både vila och lek.

– De boende här är överlag väldigt engagerade med många bra idéer för att utveckla området. Det är en trevlig vi-känsla i Koskullskulle och vi vill ge något tillbaka till alla som bor här. När jag visade skissförslaget i höstas var responsen otroligt positiv, säger Emma Kindåker.

Så snart tjälen gått ur marken startar arbetet med att riva det gamla staketet och förbereda ytan. Därefter monteras utrustningen, gångar anläggs och området formas till en trivsam och trygg mötesplats. Under hösten planteras växter och den sista finjusteringen görs – innan allt besiktas.

– Vi vill att det här ska bli en naturlig knytpunkt, särskilt för ungdomar. Många hänger i dag på skolgårdar och vi vill erbjuda ett alternativ – ett ställe att bara vara på. Samtidigt hoppas vi att platsen ska knyta ihop olika åldersgrupper och bli en mötesplats där man trivs oavsett om man är liten, tonåring eller vuxen, säger Emma.

Placeringen av pergolan i mitten är ingen slump – det ska vara lätt att överblicka området som vuxen medan barnen rör sig fritt. Och även för den som bara vill promenera i området ska ytan bjuda på upplevelser.

– Det här ska inte vara en plats där man bara stannar i tio minuter. Vi har lagt mycket energi på att skapa något där det finns något att upptäcka och som väcker nyfikenhet, säger Emma Kindåker.