Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard 1Checkmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

Nytt ansikte på bostadsförmedlingen i Kiruna

En man och två kvinnor fotade utomhus en vinterdag

I vintras tog Petter Kero tjänstledigt från jobbet som bostadsförmedlare på LKAB Fastigheter i Kiruna för att plugga. Nu vikarierar Elin Wikström för honom. Petter och Kerstin Midmo Täckdal står för Elins introduktion.

När den här intervjun görs har Elin bara arbetat några timmar på sin nya tjänst.
– Det är jättenytt. Det känns kul, det är mycket att ta in och många utmaningar, säger Elin.
Det är visserligen en helt
ny tjänst för Elin, men hon är välbekant med LKAB Fastigheter i Kiruna sedan tidigare, eftersom hon arbetat i nästan fyra år som snickare på underhållsavdelningen.
– Jag har bra kännedom om våra områden och fastigheter, och har fått lite gratis därifrån. Det känns jättetacksamt nu, säger hon.
Hennes nya tjänst som bostadsförmedlare innebär en hel del avtalsarbete. Kerstin Midmo
Täckdal och Petter Kero står för introduktionen.
– Vi har våra hyressystem som vi har uppdaterat henne i. Hon har fått lära sig skriva avtal, göra uppsägningar och lägga ut lediga lägenheter i marknadssystemet på hemsidan. Det är det vi jobbar med dagligdags, säger Kerstin.
Just nu ligger fokus på området med hyreshus i före detta Pettersons bestånd, på nedre delen av Luossavaaras västra sida, som LKAB köpt in och som sedan i oktober 2017 förvaltas av LKAB Fastigheter. Eftersom området påverkas av gruvbrytningen ska lägenheterna i husen tömmas och nästan alla hus rivas eller flyttas i två etapper, inom loppet av fem år.
– Vi håller på att tilldela de hyresgäster som är berörda av samhällsomvandlingen nya lägenheter, säger Kerstin.
Samtidigt jobbar de med uthyrningar och omflyttningar i andra områden i Kiruna som vanligt. En viktig del med tjänsten tycker Kerstin är att kunna informera och ge trygghet till hyresgästerna.
– Det är framför allt vår utmaning, att man känner att vi är bra på att informera om vad som händer.
Elins förväntningar på den nya tjänsten var framför allt att få göra något nytt.
– Jag gillar ju att möta människor. Det har jag ju gjort i hela mitt arbetsliv, och nu kommer jag att ha mer intensiv kontakt med hyresgästerna. Det tror jag kommer att vara kul, säger hon.
En utmaning med hennes nya tjänst tror hon kommer att vara hur man jobbar med den administrativa delen.
– Jag har ju varit hantverkare innan, så det administrativa är helt nytt för mig. Men jag är noggrant lagd, så jag vet att jag ska kunna ha bra ordning, säger Elin och skrattar.