Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard 1Checkmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

Nya fastigheter med ny förvaltning

"Det händer mycket. Hela tiden kommer det nya fastigheter till oss", säger Conny Klippmark, produktionsledare för underhåll på LKAB Fastigheter.

När LKAB förvärvar fastigheter i Malmberget är det LKAB Fastigheter som tar över förvaltningen. Det innebär även ett ansvar för att besikta och hålla fastigheterna i bra skick.
De senaste åren har flera nya fastigheter tillkommit till LKAB Fastigheters förvaltning i Malmberget, eftersom LKAB köpt hyresfastigheter där.
Några av de senaste fastigheterna som LKAB har köpt, och som LKAB Fastigheter numera förvaltar, är det välkända Focushuset i centrala Malmberget, och två äldre fastigheter från Fors Fastigheter. Byggnaderna rymmer 140 respektive 40 lägenheter.
– Det är ju lite som har tillkommit för oss och det har inneburit ganska mycket jobb att sätta sig in i de fastigheterna, säger Conny, vars tjänst innebär att ansvara för alla reparationer och renoveringar av företagets fastigheter.
Focushuset byggdes i början av 1960-talet, medan byggnaderna från Fors Fastigheter är äldre än så, från "det gamla Malmberget".
När LKAB förvärvar en fastighet innebär det alltid att fastigheterna genomgår en översyn och besiktning.
Hur går besiktningen till?
– Vi tittar på helheten på fastigheten, säger Conny och berättar att det rör sig både om fasader och interiörer.
– Vi går igenom lägenheter, källarutrymmen, tvättstugor och allmänna utrymmen. Men vi går inte in och renoverar. De har ju ganska kort livslängd. Man gör lite akuta grejer men det är inget planerat underhåll som vi har i vårt vanliga bestånd, säger Conny. Han berättar att fastigheterna kommer att hållas i bra skick till dess att de kan erbjuda hyresgästerna nya bostäder när dessa byggnader ska rivas.
– Det byggs just nu många nya bostäder på framförallt tre områden: i Koskullskulle öster om Malmberget, på Repisvaara och på det nya området Forsbacken nära lasarettet.
– Det är mycket nytt på gång som vi kommer att få lägga in i vår förvaltning.
Ett resultat från besiktningen av två hus från Fors Fastigheter var att LKAB Fastigheter tog beslutet att installera fjärrvärme i husen. Det tidigare systemet som höll hyresgästerna med varmvatten och värme var en pelletspanna.
– Den har vi avvecklat och installerat fjärrvärme, säger Conny och berättar att fjärrvärmen är ett mycket enklare värmesystem.
– Pelletspannan kräver ju tillsyn, ska servas och det är mycket mer jobb att hålla igång den. Fjärrvärmen är
mer säker. Det var därför vi valde att installera den. Det är bättre för hyresgästerna också, säger han.