Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard 1Checkmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

I 31 år har Elisabeth Lakso arbetat på LKAB Fastigheter. I år går hon i pension, och lämnar med varm hand över uppdraget till sin efterträdare Marie Lindgren.

Elisabeths arbete på LKAB Fastigheter i Kiruna innebär att ha hand om hela hyresadministrationen för både lägenheter och lokaler i Kiruna och Malmberget.
– Man har hand om hyror, påminnelser, bokföring, kund- kontakter, kronofogdeärenden och krav, säger Elisabeth.
Det handlar också om att lägga in nya fastigheter som LKAB Fastigheter förvaltar, i systemet.
I februari 1987 började hon arbeta på LKAB Fastigheter.
– Jag kom från LKAB, då hade jag jobbat i tretton år. Så i år har jag jobbat i 45 år, säger Elisabeth.
– Det är en trevlig tjänst. Och man ska gilla att jobba i datasystem. Det tycker jag har varit roligt. Man har ju lärt sig jättemycket.
När hon började för drygt trettio år sedan fanns samma fastighetssystem som nu, men det hade inte börjat användas.
– Jag fick sätta igång det. Man har verkligen fått lära sig mycket. Allt sköttes manuellt, säger Elisabeth och berättar att hon och en kollega från Malmberget gick en utbildning i Stockholm för att lära sig det nya fastighetssystemet.
– Sedan tog vi alla avtals- pärmar, jag i Kiruna och hon i Malmberget, och lade in allt som LKAB Fastigheter hade: alla hus, alla gator, alla hyresgäster och vem som hyr vad. Det tog nio månader.
Det fanns ingenting i burken, utan allt skulle in. Basen i vårt system, det är det vi lade in då, säger Elisabeth.
– När allt blev datoriserat kunde vi avisera hyrorna själva. Innan skötte posten om det. I dagsläget kan vi även erbjuda e-faktura eller autogiro. Nu är vi riktigt moderna, säger Elisabeth och skrattar.
– Man måste hänga med i tiden.
Den 31 mars går hon i pension.
– Jag har trivts jättebra, har haft en jättebra arbetsplats och har jättefina arbetskamrater. Jag kommer att sakna dem väldigt mycket. Men det är blandade känslor, för samtidigt känns det skönt att rå om sin egen tid, säger Elisabeth och önskar Marie lycka till.
– Jag hoppas att hon ska trivas lika bra som jag har trivts och att hon kommer att ha lika roligt på jobbet som jag har haft.
De senaste veckorna har Marie Lindgren fått gå dubbelt med Elisabeth för att kunna sätta sig in i tjänsten.
– Det går bra. Det är mycket nytt och mycket att ta in. Elisabeth har jobbat så länge och sitter på en riktig kunskapsbank, säger Marie, som tidigare arbetat på Migrationsverket i fyra år med administration.
– Det är lite olikt, så klart. Man jobbar i andra program men det är fortfarande en administrativ tjänst.
Hennes dagar på LKAB Fastigheter hittills har varit fyllda med arbete kring hur man hämtar hyror, lägger upp autogiro och gör återbetalningar.
– Det är väldigt varierat, säger Marie, som ska axla rollen som hyresadministratör den 1 april.
– Det kommer att bli en prövning. Men samtidigt är det några veckor kvar som jag har att lära mig av Elisabeth.
Bara på de här dagarna som jag har jobbat med henne har jag hunnit gå igenom mycket. Sedan har jag många duktiga kollegor omkring mig som kan hjälpa mig.
Vad ser du mest fram emot med nya tjänsten?
– Att lära mig nya uppgifter och utvecklas. Det är spännande i och med att det pågår en stadsflytt. Det rivs fastigheter, det byggs nya och det är jätteroligt att få vara en del i det.