Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

Kvarter Solgropen och Ledkrysset vid Flyttleden är nu upphandlade och markarbetet för Solgropen är inlett.

Kvarter Ledkrysset inväntar fortfarande bygglov. Entreprenören som fått uppdraget som totalentreprenör är Svensk Samverkansentreprenad Aktiebolag (SSEA). Enligt tidsplanen kommer inflyttning att ske under 2024.

– De har börjat fälla träd och schakta. Just nu så väntar vi på att tjälen ska släppa så att bygget kan sätta i gång på allvar, säger Henrik Benselfelt projektledare på LKAB Fastigheter.

Varje kvarter kommer bestå av två hus – ett traditionellt lamellhus med trapphus och ett loftgångshus. Totalt handlar det om 208 lägenheter fördelade från ettor till femmor. Lägenheterna kommer ha hög standard med bland annat tvätt och diskmaskin i varje lägenhet. Samtliga motorvärmarstolpar på parkeringen kommer även ha möjlig het att ansluta en elbil och det kommer även finnas tillgång till gemensamma tvättstugor och en bastu.

Enligt tidsplanen ska första huset i Kvarter Solgropen vara färdigt under hösten 2023 och andra huset närmare årsskiftet samma år. För Kvarter Ledkrysset handlar det om senvintern och början av sommaren 2024. Men det pågående kriget i Ukraina riskerar att skapa förseningar i leveranserna av vissa material som i sin tur kan skapa förseningar i Kiruna.

– Det blir väldigt påtagligt när vi sitter i möten och diskuterar hur vi kan köpa in material från andra länder på grund av ett krig i Europa. Det visar hur komplicerat det är och hur beroende vi är av varandra. Sedan är de här problemen såklart inte unika för oss utan de gäller byggbranschen i hela Sverige, säger Henrik Benselfelt.